Preskočiť na hlavný obsah
Táto stránka je vo vývoji. Predpokladané spustenie je 30.9.2024
SK

Doména gov.sk je oficiálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

Táto stránka je vo vývoji. Predpokladané spustenie je 30.9.2024

  1. Domov
  2. Informácie o financovaní
  3. Ako funguje finančná podpora

Ako funguje finančná podpora

Vypublikované 18. augusta 2024


Súčasný systém financovania na národnej úrovni upravuje zákon č. 172/2005 Z. z o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja (VaV). Na Slovensku sa realizácia výskumu, vývoja a inovácií (VVaI) financuje prostredníctvom inštitucionálnych a súťažných zdrojov.

Pripravovaný nový zákon definuje aj systémovú podporu ako samostatnú kategóriu už prebiehajúcej podpory pre dostupnú infraštruktúru a iné formy pomoci pre všetky subjekty ekosystému. Komplexnú verejnú podporu uzatvárajú nepriame finančné a daňové nástroje. Hlavnými zdrojmi verejného financovania sú štátny rozpočet (ŠR), európske zdroje v rámci programového obdobia formou národných projektov (pre obdobie 2021-2027 Program Slovensko), a do roku 2026 Plán obnovy a odolnosti Slovenskej republiky (POO).   

Schéma Ako funguje finančná podpora

schéma Ako funguje financovanie

Inštitucionálne financovanie

Inštitucionálne zdroje predstavujú stabilný a pravidelný zdroj financovania výskumu. Ide najmä o financovanie verejných a štátnych vysokých škôl, Slovenskej akadémie vied a rezortných výskumných ústavov. Zdrojom financovania je štátny rozpočet. 

inštitucionálne financovanie

Súťažné financovanie

Súťažné financovanie vytvára motivácie pre vysokokvalitný výskum a zároveň umožňuje smerovať záujem na výskum v oblastiach štátnych politík.

Najväčší podiel domáceho súťažného financovania financovaného zo ŠR prerozdeľuje Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV). Významné počtom účastníkov sú schémy VEGA a KEGA pre výskumníkov z verejných VŠ a SAV, avšak ide o časť inštitucionálnych zdrojov prerozdeľovanej súťažným spôsobom.

Európske zdroje, objemovo prekračujúce domáce zdroje súťažného financovania, prerozdeľuje Výskumná agentúra (VA), Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), a rôzne sekcie na ministerstvách školstva, hospodárstva, prípadne iných rezortoch.  

Schválený Predbežný plán financovania podpory výskumu, vývoja a inovácií (2024 – 2026) obsahuje plánované výzvy vo vybraných kľúčových oblastiach. Na rok 2024 sa plánujú výzvy v celkovom objeme 1,019 miliónov eur

Inštitúcie poskytujúce súťažnú podporu

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky (MŠVVaM SR) 

Sekcia výskumu a vývoja (SVV) 

Okrem nižšie uvedených schém, sekcia administruje aj výzvy na financovanie projektov medzinárodných spoločenstiev a tiež je jedným zo sprostredkovateľov pri vykonávaní mechanizmu  POO. Sekcia štrukturálnych fondov vyhlasuje vybrané výzvy z európskych fondov.

Vedecká grantová agentúra (VEGA)

Vnútorným grantovým systémom pre verejné VŠ a SAV, ktorý zabezpečuje vzájomne koordinovaný postup pri výbere a hodnotení projektov základného výskumu riešených na pracoviskách vysokých škôl a vedeckých ústavov SAV. 




Vedecká grantová agentúra (VEGA)

Kultúrna a edukačná grantová agentúra (KEGA)

je vnútorným grantovým systémom zameraným na finančnú podporu projektov aplikovaného výskumu v oblasti školstva, pedagogiky a tvorivého a interpretačného umenia. 



Kultúrna a edukačná grantová agentúra (KEGA)

Stimuly pre podnikateľov

predstavujú dotáciu z prostriedkov štátneho rozpočtu pre podnikateľské subjekty. Ide o podporu základného výskumu, priemyselného alebo experimentálneho vývoja, alebo vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti projektov VaV. 

Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV)

je štátnou rozpočtovou inštitúciou napojenou na štátny rozpočet prostredníctvom rozpočtovej kapitoly MŠVVaM SR. Najväčšou výzvou APVV je tzv. Všeobecná výzva bez konkrétneho zamerania. Slúži na podporu špičkového základného a aplikovaného výskumu vo všetkých vedných odboroch, a je určená pre fyzické osoby, podnikateľov a právnické osoby, nezávisle od sektora realizácie výskumu. Menšie výzvy, príp. programy, podporujú napríklad bilaterálnu spoluprácu s rôznymi krajinami a iné aktivity.



Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV)

Výskumná agentúra (VA)

zabezpečuje proces implementácie pomoci z európskych fondov EÚ. Je tiež jedným z vykonávateľov v rámci implementácie projektov POO.



Výskumná agentúra (VA)

Slovenská akademická informačná agentúra (SAIA)

je nezisková mimovládna organizácia, ktorá vznikla na podnet MŠVVaM SR. Jej cieľom je posilniť občiansku spoločnosť a napomáhať internacionalizácii vzdelávania a vedy na Slovensku. Funguje ako sprostredkovateľ informácií a poskytovateľ štipendijných a grantových schém pre pobyty v zahraničí.



Slovenská akademická informačná agentúra (SAIA)

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky (MIRRI SR)

 V rámci Predbežného plánu financovania podpory VVaI ministerstvo pripravuje výzvy najmä v oblasti digitalizácie a informatizácie zo zdrojov POO a Programu Slovensko. 

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky (MH SR) 

Medzi sekcie venujúce sa prerozdeľovaniu financovania na VVaI patrí Sekcia európskych programov a Sekcia stratégie.  

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA)

je príspevkovou organizáciou MH SR. SIEA je v rámci národných projektov okrem oblasti energetiky zameraná aj na podporu inovácií. Podpora podnikov sa poskytuje aj vo forme inovačných poukážok v rámci národného projektu umožňujú cich prístup k profesionálnym zručnostiam, službám a znalostiam, podporu pri vývoji produktov alebo transferu technológií. SIEA je tiež je jedným zo sprostredkovateľov pri vykonávaní mechanizmu  POO – Komponentu 9.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA)

Ministerstvo zdravotníctva (MZ SR)  

Sekcia európskych programov a projektov bude vyhlasovať výzvy v Programe Slovensko v oblasti nových technológií a inovácií v zdravotníctve. Inštitút výskumu a vývoja (IVV) vyhlasuje výzvy financované zo ŠR v oblasti zdravotníctva na účely VaV, najmä v oblasti aplikovaného biomedicínskeho výskumu. 

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky (MO SR)

Každoročne vyhlasuje výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na projekty VaV na podporu obrany štátu. Výdavky na podporu obrany štátu sú hradené výhradne len zo štátneho rozpočtu.

Úrad podpredsedu vlády SR, ktorý neriadi ministerstvo

Výskumná a inovačná autorita (VAIA)

je vykonávateľom Komponentu 9 POO so zodpovednosťou za reformu riadenia, hodnotenia a podpory v oblasti VVaI. Okrem vyhlásenia a implementácie vlastných výziev, VAIA koordinuje implementáciu výziev vyhlásených v spolupráci so sprostredkovateľmi.


Výskumná a inovačná autorita (VAIA)

Systémová podpora

Systémová podpora predstavuje financovanie aktivít nevyhnutných pre samotné vykonávanie výskumu a realizáciu inovácií. Svojim charakterom má nadinštitucionálny charakter. Jej najvýznamnejšou zložkou je prístup k zdieľaným zdrojom, informačným ale aj infraštruktúrnym, ale aj podpora podnikania alebo technologického transferu. Súčasťou je prístup k databázam, knižničným zdrojom, podpora medzinárodného sieťovania cez národné kontaktné body, budovanie a prevádzka informačných systémov, a vytváranie možností zdieľania výskumnej infraštruktúry. Konkrétne formy podpory financované najmä cez národné projekty sa odvíjajú od aktuálnych potrieb v reakcii na medzinárodné trendy. 

Nepriame nástroje

Daňové nástroje

Superodpočet

predstavuje daňové zvýhodnenie pre podporu investícií do VaV vo firmách. Superodpočet umožňuje znížiť dosiahnutý základ dane o daňovo uznateľné náklady súvisiace s VaV vo výške 100 % výdavkov a 100 % z nárastu týchto výdavkov oproti priemeru výdavkov za dva predchádzajúce roky.

Úľava na dani pre prijímateľov stimulov

ide o dodatočnú úľavu na dani z príjmu pre prijímateľov stimulov na VaV pre podnikateľov podľa zákona č. 185/2009 Z. z. 

Patent box

predstavuje daňový režim, ktorý umožňuje firmám oslobodiť od dane z príjmov až 50 % odplát za užívanie patentov, úžitkových vzorov a softvéru počas doby ich odpisu.

Finančné nástroje a inštitúcie poskytujúce tieto nástroje

Slovak Investment Holding (SIH)

prostredníctvom návratných finančných nástrojov poskytuje kapitál spoločnostiam s vysokým potenciálom rastu výmenou za vlastnícky podiel, alebo opciu. SIH podporuje tieto spoločnosti priamymi investíciami alebo poskytovaním kapitálu iným fondom rizikového kapitálu. Okrem toho poskytujú aj záruky bankám na investície do inovácií. 



Slovak Investment Holding (SIH)

Slovak business agency (SBA)

poskytuje kapitálové investície cez Národný holdingový fond, Fond inovácií a technológií a súkromný investičný fond. Okrem toho poskytujú zvýhodnené pôžičky do výšky 50-tisíc eur.



Slovak business agency (SBA)


Centrum vedecko-technických informácií Slovenskej republiky (CVTI SR)

disponuje finančným nástrojom tzv. Patentovým fondom, ktorý slúži na podporu transferu technológií pre členov združenia.  



Centrum vedecko-technických informácií Slovenskej republiky (CVTI SR)


Zdroje financovania

zdroje financovania

Oprávnení žiadatelia

Pre každý typ podpory sú definované podmienky špecifické pre danú podporu. Okruhy oprávnených žiadateľov určuje aj  zákon o výskume, vývoji a inováciách.

Môže ísť o:

  • študentov,
  • akademických a výskumných pracovníkov,
  • neakademických pracovníkov,
  • štátny sektor – Slovenská akadémia vied a ďalšie inštitúcie štátnej správy uskutočňujúce výskum a vývoj, 
  • verejné výskumné inštitúcie,
  • vysoké školy – verejné, štátne a súkromné vysoké školy a nimi založené právnické osoby uskutočňujúce výskum a vývoj, 
  • neziskový sektor – občianske združenia, neziskové organizácie, združenia právnických osôb  uskutočňujúce výskum a vývoj,
  • podnikateľský sektor – podnikatelia – fyzické osoby, deeptech spoločnosti, startupy, spinoffy a malé, stredné a veľké podniky, ktoré uskutočňujú aj výskum a vývoj.

Viaceré výzvy umožňujú predkladať a realizovať projekty spolu s partnermi.

Detailný opis oprávnených žiadateľov, ktorí môžu čerpať financie je v popise podpory. 

Oblasti podpory

V rámci výskumu, vývoja a inovácií ide o podporu oblastí:

  • rozvoj ľudských zdrojov vo výskume a vývoji a podpora talentu,  
  • rozvoj výskumnej infraštruktúry, 
  • podpora medzinárodnej spolupráce a zapájania sa do Horizont Európa, 
  • podpora medzisektorovej spolupráce, 
  • podpora excelentného výskumu, 
  • podpora aplikovaného výskumu a inovácií, 
  • koordinačné a podporné aktivity.

Výška finančnej podpory v jednotlivých oblastiach v roku 2024 (v mil. eur)

Výška finančnej podpory v jednotlivých oblastiach v roku 2024 (v mil. eur)

Predbežný plán financovania podpory výskumu, vývoja a inovácií (2024 – 2026) má za cieľ zabezpečiť predvídateľné plánovanie výziev a grantových schém, ako aj využitie finančných prostriedkov zo všetkých zdrojov, aby sa záujemcovia mohli pripraviť na jednotlivé výzvy. Predbežný plán má prispievať k predvídateľnosti podpory, k vyššiemu záujmu výskumníkov a firiem o účasť vo výzvach, a teda aj k zlepšeniu kvality podporených projektov. Financovanie jednotlivých výziev je v súlade s Národnou stratégiou výskumu, vývoja a inovácií 2030, príslušnou analýzou vplyvov na rozpočet verejnej správy a schváleným rozpočtom verejnej správy na roky 2024 – 2026.