Preskočiť na hlavný obsah
Táto stránka je vo vývoji. Predpokladané spustenie je 30.9.2024
SK

Doména gov.sk je oficiálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

Táto stránka je vo vývoji. Predpokladané spustenie je 30.9.2024

  1. Domov
  2. Vyhľadávač podpory
  3. Transformačné a inovačné konzorciá

Transformačné a inovačné konzorciá

Stavukončená
Oprávnení žiadateliaakademickí a výskumní pracovníci, neakademickí pracovníci, štátne výskumné inštitúcie, verejné výskumné inštitúcie, vysoké školy, neziskový sektor, podnikateľský sektor
PoskytovateľVýskumná a inovačná autorita
Celková alokácia107 928 000 €
Zdroj financovaniaPlán obnovy a odolnosti
Typgrant
Kód09I02-03-V01
Otvorenie12.6.2023
Ukončenie4.10.2023

Detailné informácie

Cieľ

Cieľom výzvy je posilniť výskumné a inovačné prostredie na Slovensku prostredníctvom podpory malého počtu jasne tematicky zadefinovaných transformačných a inovačných konzorcií (TIK), ktoré budú prepájať verejných a súkromných aktérov zo Slovenska so špičkovými inštitúciami zo zahraničia a ktoré budú generovať nové výskumné a inovačné aktivity a projekty v rámci celej inovačnej reťaze. Cieľom je tak podporiť transformáciu kľúčových sektorov ekonomiky s vysokým inovačným potenciálom, ktoré budú zadefinované samotnými žiadateľmi v podaných žiadostiach. Účel výzvy: a) Podporiť riešenie ekonomických a spoločenských výziev. b) Generovať transformačné výskumno-inovačné aktivity, nové spolupráce a následné projekty v kľúčových sektoroch ekonomiky s vysokým inovačným potenciálom. c) Mobilizovať investície súkromného sektora do výskumu, vývoja a inovácií. d) Prepojiť relevantných aktérov v rámci celej inovačnej reťaze v danej oblasti. e) Vytvoriť dlhodobé spolupráce a prepojenia kľúčových aktérov v oblasti výskumu a inovácií nad rámec trvania projektu. f) Aplikovať výstupy v spoločenskej a hospodárskej praxi. Očakávané výsledky výzvy a) Zvýšenie počtu spoločných výskumno-vývojových a inovačných aktivít a výstupov s vysokým inovačným potenciálom v kľúčových sektoroch ekonomiky na národnej a medzinárodnej úrovni. b) Vytvorenie fungujúcich TIK s plánom udržateľnosti po ukončení financovania z POO (napr. viaczdrojový plán financovania minimálne na ďalších 5 rokov). c) Zvýšenie súkromných investícií do výskumu, vývoja a inovácií v rámci TIK. d) Zlepšenie transferu technológií (napr. formou európskych alebo medzinárodných patentov, licencovania, spin-offov a pod.) a zlepšenie podnikateľských zručností. e) Podpora vytvárania nových podnikateľských príležitostí a zvýšenie podielu inovačných podnikov (napr. vznik nových inovatívnych firiem, start-upov a pod.). f) Skvalitnenie a rozvoj ľudských zdrojov v rámci konkrétnej oblasti, ktorú bude TIK riešiť. g) Zvýšenie účasti slovenských subjektov v medzinárodných projektoch a predovšetkým v Európskom výskumnom priestore. h) Zadefinovanie výskumno-inovačných priorít a tém zdola samotnými transformačnými a inovačnými konzorciami, ktoré majú potenciál stať sa piliermi slovenskej ekonomiky. Žiadatelia môžu požiadať o prostriedky vo výške od 10 do 15 miliónov EUR (bez prostriedkov na úhradu DPH) na obdobie realizácie projektu od 1.1.2024 do 30.6.2026.

Plné znenie výzvy a dokumenty

Prílohy k žiadosti

Za účelom oboznámenia sa žiadateľa s povinnosťami a postupmi vzťahujúcimi sa k realizácii projektu v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR zverejňujeme nasledovné dokumenty:

Úrad vlády Slovenskej republiky ako Vykonávateľ komponentu 9 Plánu obnovy a odolnosti oznamuje v rámci výzvy Transformačné a inovačné konzorciá s kódom 09I02-03-V01 Zmenu výzvy č.1,  ktorá nadobúda účinnosť  22.8.2023.  

Kontakt

Úrad vlády Slovenskej republiky

Námestie slobody 1, 813 70 Bratislava

Názov vykonávateľa: Úrad vlády Slovenskej republiky Adresa vykonávateľa: Námestie slobody 1, 813 70 Bratislava Informácie týkajúce sa tejto výzvy môžu žiadatelia o prostriedky mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti (ďalej ako „POO”) získať od vykonávateľa: a) na webovom sídle Vykonávateľa – Úradu vlády SR (ďalej ako „ÚV SR”) https://vlada.gov.sk b) elektronicky – žiadatelia môžu svoje otázky a podnety posielať na e-mailovú adresu vykonávateľa – tik@vlada.gov.sk Upozorňujeme žiadateľov, aby priebežne sledovali aj webstránku https://vaia.gov.sk/, kde budú v prípade potreby zverejňované aktuálne informácie súvisiace s vyhlásenou výzvou.

Otázky a odpovede ku výzvam

Časová os výzvy

12.6.2023
otvorenie
4.10.2023
ukončenie
apríl – júl 2024
odborné hodnotenie
september 2024
administratívne hodnotenie
október – november 2024 
zazmluvňovanie žiadostí

Mohlo by vás zaujímať

Pravidlá podpory pri výskume, vývoji a inováciách

Ako funguje grantové financovanie


Predbežný plán financovania