Biotechnological production of nutritionally important long-chain fatty acids.
Výzva | Štipendiá pre excelentných výskumníkov a výskumníčky R2-R4 |
---|---|
Hlavný riešiteľ | Silvia Stredanská |
Prijímateľ | Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Lužianky |
Celkový rozpočet | 148 306,80 € |
Príspevok poskytovateľa | 148 306,80 € |
Zdroj financovania | Plán obnovy a odolnosti |
Začiatok realizácie | august 2024 |
Koniec realizácie | jún 2026 |
Kategória výskumníka | R2 |
Vedná oblasť | Prírodné a lekárske vedy |
Anotácia
Inovatívna biotechnologická výroba mastných kyselín s dlhým reťazcom pre špeciálnu výživu je prezentovaná. Prvá časť je zameraná na hľadanie vhodného kmeňa huby na samostatnú produkciu kyseliny nervonovej (KN) a simultánnu produkciu kyseliny nervonovej a arachidónovej (KN/KA). Zároveň sa budú optimalizovať základné fermentačné médiá, t. j. zdroje uhlíka, dusíka a ďalších živín a rastových faktorov. Druhá časť sa zameriava na využitie agropriemyselného odpadu a vedľajších produktov na produkciu KN a simultánnu produkciu KN/KA. Testovať sa budú zvyšky z výroby oleja, mláto, vinohradnícke odrezky a výlisky, kukuričné zvyšky z výroby bioetanolu, odpadové a nekvalitné oleje a iné. Výroba bude optimalizovaná v laboratórnych bioreaktoroch. Bude sa skúmať fermentácia v kvapalných médiách a tiež na pevných substrátoch.