Preskočiť na hlavný obsah
Táto stránka je vo vývoji. Predpokladané spustenie je 30.9.2024
SK

Doména gov.sk je oficiálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

Táto stránka je vo vývoji. Predpokladané spustenie je 30.9.2024

  1. Domov
  2. Informácie o financovaní
  3. Predbežný plán financovania

Predbežný plán financovania

Predbežný plán financovania podpory výskumu, vývoja a inovácií má za cieľ zabezpečiť predvídateľné plánovanie výziev a grantových schém, ako aj využitie finančných prostriedkov, aby sa záujemcovia mohli pripraviť na jednotlivé výzvy.

Predbežný  plán je vytváraný v spolupráci s poskytovateľmi finančných prostriedkov. Aktualizácia alebo zmeny plánu sa predpokladajú len v nevyhnutných prípadoch. Predbežný plán má prispievať k vyššiemu záujmu výskumníkov a firiem o účasť vo výzvach, a teda aj k zlepšeniu kvality podporených projektov. 

Financovanie jednotlivých výziev je v súlade s Národnou stratégiou výskumu, vývoja a inovácií 2030, príslušnou analýzou vplyvov na rozpočet verejnej správy a schváleným  rozpočtom verejnej správy na roky 2024 – 2026. 

Predbežný plán schvaľuje Rada vlády pre vedu, techniku a inovácie. Úrad vlády Slovenskej  republiky strategicky a metodicky koordinuje tvorbu politík v oblasti financovania, riadenia a hodnotenia podpory výskumu, vývoja a inovácií a prípravu predbežného plánu financovanie na tri nasledujúce kalendárne roky.

Východiská pri zostavovaní predbežného plánu

Východiskami pri formulácii cieľov a pri zostavovaní predbežného plánu sú najmä:

Oblasti podpory

V rámci prípravy predbežného plánu sa pri zohľadnení cieľov Národnej stratégie zoskupujú  jednotlivé výzvy do týchto oblastí podpory:

  • rozvoj ľudských zdrojov vo výskume a vývoji a podpora talentu,
  • rozvoj výskumnej infraštruktúry,
  • podpora medzinárodnej spolupráce a zapájania sa do Horizont Európa,
  • podpora medzisektorovej spolupráce,
  • podpora excelentného výskumu,
  • podpora aplikovaného výskumu a inovácií,
  • koordinačné a podporné aktivity. 
Do roku 2030 Slovensko plánuje dosiahnuť tieto strategické ciele: 
  • postúpi v rebríčku European Innovation Scoreboard o 10 priečok; 
  • zvýši súkromné výdavky na výskum a vývoj na 1,2 % HDP z dnešných 0,5 % HDP;
  • bude investovať aspoň 2 % HDP na výskum a vývoj.

Rozvoj ľudských zdrojov vo výskume a vývoji a podpora talentu

Výzvy zamerané na prilákanie nových talentov do výskumu, vývoja a inovácií  na Slovensku. Od mobilizácie domáceho talentu cez rozvoj domáceho talentu až po pritiahnutie talentovaných vedcov zo zahraničia. 

Rozvoj výskumnej infraštruktúry

Výzvy pre rozvoj, udržanie a využívanie výskumnej infraštruktúry ako základného predpokladu  špičkového vedeckého výskumu. 

Podpora medzinárodnej spolupráce a zapájania sa do Horizont Európa

Výzvy na podporu medzinárodnej spolupráce a zapájania sa do medzinárodných grantových schém, najmä Horizont Európa. Vďaka  skúsenostiam a spolupráci so zahraničím sa tak podporuje kvalita výskumu domácich inštitúcií. 

Podpora medzisektorovej spolupráce

Kladie sa dôraz najmä na zvyšovanie socio-ekonomického vplyvu výskumu a maximalizáciu spillover efektov. Napríklad aj vďaka spolupráci akademických výskumných pracovísk a ľudí z praxe. 

Podpora excelentného výskumu

Slovensko potrebuje kvalitný výskum a prelomové inovácie. Základom je tak podporovať špičkový výskum, najmä v oblasti základného výskumu.

Podpora aplikovaného výskumu a inovácií

Inovácie, ktoré sa dokážu pretaviť v praxi. Cieľom je podporiť zavádzanie inovácií vychádzajúcich z výskumu a vývoja. Práve tie sú spojené s najväčším rizikom neúspechu, a preto sú podporované grantovou formou.

Koordinačné a podporné aktivity

Prostredníctvom podpory mäkkých aktivít sa posilnňuje vplyv ostatných výziev na výsledkové ukazovatele Národnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií. Napríklad podporou aktivít, ktoré zvyšujú prepojenosť, informovanosť, komunikáciu, sieťovanie, vzdelávanie a zdieľanie skúseností vo výskume, vývoji a inováciách.

Národné projekty

Názov Realizátor Zdroj financovania Výška grantu Rok začiatku Rok ukončenia
Národná infraštruktúra otvorenej vedy CVTI EFRR 16,3 mil. € 2024 2029
Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky 2 SIEA EFRR 16,8 mil. € 2024 2028